onsdag 4 januari 2017















Hej och God morgon i snölandskapet

Det här var ju en passande dag för Hanna och mig att åka till Wadköping och forsla hem saker. 
Eller inte.... Jaja, gäller att ta det lugnt. 

Jag börjar uppifrån och ner med maten. Allra högst upp är vårt snittbord. Vi hade inhandlat färgmatchande godis. Temat var ju Gatsby så deko var mest i svart, vitt och guld. 
Fick en sån magiskt vårig och fin tulpanbukett av kamrat Lena att den bara var tvungen att få stå på  bordet trots färgen alltså;) tycker nog att den piffade till det hela. Alla recepten får du längst ner i det här inlägget. 

Färgmatchande godis
Popcorn som poppats i svart karamellfärg
Pest, tomat/ost samt sardellsnurror

Smetanastjärnor med rom

Cappuccinosoppa med mjölkskum och parmesanchips

Tomatbruschetta

Martini Espresso

Det är ju mycket ätande under en nyårsmiddag. Gäller att planera så man inte helt blir sittandes och alldeles däst och inte orkar äta av allt. Vi hade en rätt mastig förrätt; soppa och väldigt stor smörgås för att vara innan maten. Vi visste att ett av paren skulle ha en tävling så vi stoppade in den mellan för och varmrätten. Det visade sig vara mycket bra tänkt. 

Adam började stretcha och jag tog efter. Det var en mycket bra idé. Skorna jag hade på mig från början åkte dock snabbt av. Tävlingen gick ut på att ta upp en påse från golvet med munnen UTAN att andra kroppsdelar får nudda golvet. Från början var det lätt som en plätt. 
Men alltså.... säger bara kära nån!!!! Jag åkte ut tre el fyra klipp från avslutet. Och avslutet då var påsen klippt i cirka 5x5 cm och låg som denna lilla puttebit slickat mot golvet. 
I min värld, där jag sedermera upptäckt att min smidighet går att jämföra med ett kassaskåp, var det omöjligt. Ni anar inte hur kul det var. Och arrangörerna hade aldrig varit med om att så många var kvar på slutet. Tror vi hade fyra el fem till final. Den yngsta på festen var lilla Ellie fyra månader, sen var dom flesta strax under 30 och sen ett gäng på 50+. Och vem som vann det ser ni ju..... tadaaaaa.... Det visade sig att den näst äldsta i sällskapet kastade sig ner, slickade pappersbiten och fick upp den i munnen på FYRA SEKUNDER. UTAN ATT NUDDA GOLVET. 

Jag är såååå imponerad av kamrat Lena som har en dold talang. 
Största GRATTIS till dig igen! 
Ni ser att hon fick på sig ett par brallor, det var liksom oundvikligt eftersom kläderna for upp på inte så smickrande sätt....

På nyårsdagen kom stadsbarnen hem och vi var tvungna att prova det med dom. 
Adam han var med lika länge som Stina, bara en från final, helt otroligt. 
Stinas Anton och Adams Paulina dom vann det hela på ett makalöst sätt. Paulina bara slängde sig ner, vig som en katt, tog kanske 2 sekunder så var det klart. Anton gjorde detsamma på något längre tid men i ..... jeans! Ja kära nån, vilken rolig lek som faktiskt roade alla. 
Tips till nästa fest:)

Nu kommer recepten: 

Pestosnurror: 

Rulla ut ett ark färdig smördeg, täck med pesto, strö över riven ost. 
Rulla ihop till en rulltårta, skär knappt 1 cm tjocka skivor, pensla med ägg, grädda 225 gr 5-10 min till fin färg

Sardellsnurror:

Gör precis som ovan men täck med tomatpuré, sardellkräm, krydda med oregano. Strö riven ost över. 
Med fördel kan du ha fint hackad lök på också.
Rulla ihop och grädda som ovan.

Pizzasnurror:

Gör exakt som ovan men låt fyllningen vara endast tomatpuré, riven ost och oregano.

Stjärnchips: 

Spritsa smetana och toppa med rom och dill.

Bruschetta:

Använd ett gott bröd, vi hade ekologiskt levain. 
Bruschetta var  nytt för oss när vi kom till Nice för nio år sedan. Men vi älskade det och började direkt göra det hemma. 

Istället för tomater som vi använde kan du ju ta aubergine, champinjoner, skinka etc etc.... allt blir lika gott.

Skär bröden tunt, pensla m olivolja och strö över flingsalt, grädda ca 200 grader tills dom "hårdnat" något. 

Blanda ihop: hackad basilika, olivolja, vinäger, honung, vitlök och kryddor efter smak. 
Ha i rikligt med smått skurna ekologiska kvisttomater i oljeblandningen. 
Lägg på tomatblandningen på bröden och servera.

För att inte behöva göra allt på samma dag kan du med fördel göra tomatblandningen helt färdig förutom att ha i saltet, som skulle göra att all vätska dras ur tomaterna. Du får vätska även om du inte tillsätter saltet, men inte lika mycket. Det är av stor betydelse vilken typ av tomat du använder. 

Vi älskar att duka med olika saker så det händer lite på bordet. 
Bruschettan fick ligga på samma stenskivor som vi använde till hela det HÄR gänget. Dock syns inte den mackan, vi hade skinksmörgåsarna på stenskivorna....
Från House Doctor, 20:-/st och kan inhandlas av oss om ni vill. Ni vet ju att vi öppnar och hjälper till om någon vill ha nåt:) 

Parmesanchips: 

Riv parmesanost fint. 
Fördela i en rektangel på bakplåtspapper. Ej ut till kanterna då osten kommer att flyta ut. 
Grädda cirka 200 - 225 grader tills osten fått färg. 
Se till den hela tiden då det går snabbt på slutet och dom lätt blir för hårda.
Vänta några sekunder sedan skär du plattan i så stora bitar du önskar. 
Ett tips är att ta bort bakplåtspapperet från plåten och klippa önskade bitar med sax. 
Behändigt och enkelt. 

Cappuccinosoppa: 

Det här är ett recept som dom hade på den restaurang Adam jobbade på i Lyon. 
Den har fått sitt namn från att den är tunn som cappuccino samt serveras i kopp. För att göra den ännu mer lik kaffedrycken värmer man ett mjölkskum och har över. 
Jag älskar presentationen av den soppan, enkelheten att göra den och den otroligt fylliga smaken. 
Dock kommer inte receptet här utan det sparar jag till en viss fransk bok som kommer i en butik nära dig inom en överkomlig framtid;) Bara att vänta alltså....

Huvudrätten kommer senare. Hoppas att ni fått lite inspiration så här långt. Nu ger vi oss ut i det oerhört vackra snölandskapet och drar till Wadköpingsbutiken.
Ha en fin dag, 
stor kram
Eva

1 kommentar:

Anna Svensson Crona sa...

och vilken nyår ni hade. Lovely <3
kram Anna i Skåne